De geschiedenis van de groep is lang en zit vol verhalen. Wij weten nog lang niet alles over onze historie, maar hieronder volgt een korte impressie.

1945-1955

Brigitta werd opgericht in 1945. Dit gebeurde op initiatief van de rooms-katholieke Kerk. De geestelijkheid was destijds bezorgd over de losbandigheid die het gevolg was van de oorlogsomstandigheden. Er moest gauw iets gebeuren, anders zou de ontspoorde jeugd wel eens op het slechte pad kunnen komen. Zo kwam het dat voor de jongens de verkennerij werd heropgericht. Maar voor de meisjes was er nog niets.

In overleg met de bisschop ging kapelaan Van den Burg van de Mariakerk aan de slag. Hij zocht contact met enkele actieve jongedames in de parochie, onder wie Ria van Leeuwen, en al gauw was de Gidsengroep Sint Brigitta een feit. Over het ontstaan van de naam doen verschillende verhalen de ronde, evenals over de vraag wie er nu wel en wie niet bij de oprichting betrokken waren. Feit is dat de eerste leidsters hun opleiding volgden bij de dames van De Graalbeweging in Vogelenzang en dat de groep al snel bekendheid verwierf in Haarlem-Noord.

De eerste opkomsten vonden plaats op de zolder boven de kerk. Kapelaan Van den Burg was vaak behulpzaam bij allerlei klusjes. In 1947 gingen de gidsen voor het eerst op bivak. En zoals dat ging in die dagen: de gidsen werden er naartoe gebracht met de veewagen. In dat jaar werd de groep uitgebreid met wat toen nog ‘pioniersters’ werd genoemd en later sherpa’s en nog weer later (meisjes)explorers ging heten. Een jaar later volgden de kabouters, onder leiding van de zus van Ria van Leeuwen, Elly, die later als zuster Leonarda intrad bij de Clarissen.

1955-1965

Intussen was Brigitta verhuisd naar de zolder van de jongensschool. Het zou het begin zijn van een zwervend bestaan van de groep, want al snel bleek de school de zolder zelf weer nodig te hebben voor het groeiende aantal kinderen dat zich aanmeldde. Brigitta groeide met de snelle bevolkingsaanwas van Haarlem-Noord mee. Een splitsing vond plaats rond 1950. Een deel van de groep stapte over naar de (gemengde) Karingroep op de Vergierdeweg.

1965-1975

Het zilveren jubileum werd groots gevierd. Het in die tijd bekende theaterstuk “Roel met gevoel” werd opgevoerd tot ieders vermaak. In deze periode werd ook voor het eerst een clubblad uitgegeven: het Vrolijntje. De naam werd na enkele jaren veranderd in Brigazet, en dit clubblad bestaat nog steeds!

De goede geest kon echter niet verhinderen dat de groep begon uit te dunnen. Begin jaren zeventig gebeurde dat in heel Nederland. Het ledental begon te dalen. Brigitta ging door een dal. Maar er kwam hulp. De Karingroep leidde ook een kwijnend bestaan en nu besloten beide groepen weer samen te gaan. Achteraf kunnen we vaststellen dat dat een goed besluit is geweest.

1975-1985

Brigitta moest weer op zoek naar een nieuwe locatie, omdat de brandweer de behuizing had afgekeurd. In het gebouwtje op de cour van de Don Boscoschool kon Brigitta terecht.  Een aantal jaar later – in 1979 – kwam een grote verandering: er kwamen jongens bij Brigitta! Het begon met een welpengroep, maar al snel werd Brigitta een echte gemengde groep, met jongens en meisjes van alle leeftijden. Eerst nog gescheiden in welpen, kabouters, gidsen en verkenners, maar later werden voor de verschillende leeftijdsgroepen gemengde speltakken opgericht.

Begin jaren tachtig verhuisde de groep opnieuw: nu naar de Klaverkrocht, naast de Mariakerk. Er werden nieuwe tenten gekocht van het geld dat werd verdiend met de jaarlijkse mars.

1985-1995

Midden jaren tachtig ging de leiding voor het eerst naar de Scout-In in Ommen. Het was het begin van een traditie, die later werd aangevuld met activiteiten als de Co Nuts en andere regionale en landelijke activiteiten.

In deze tijd werd ook een bevertak opgericht. Het was een gemengde speltak voor de leeftijdsgroep 5 (later 4) tot 7 jaar. De kleinsten speelden in Hotsjitonia hun scoutingspel met onder anderen Hippe Springveer, Frederik Scheuremaar en Lange Doener. De bevergroep is altijd een beetje wisselend geweest van omvang. De speltak is er ook even tussenuit geweest, maar op dit moment is hij weer bloeiend!

1995-2005

In het jubeljaar 2000 moest Brigitta opnieuw verkassen. Van de Vaart- en Klaverkrocht ging het naar een gebouw aan de andere kant van de Mariakerk. De verhuizing was het gevolg van de voorgenomen verkoop van de Klaverkrocht ten behoeve van woningbouw. Het gebouwtje, dat vroeger Het Franciscushuis heette, kreeg na een prijsvraag een nieuwe naam: De Krocht.

2005-heden

In 2007 behaalden de scouts een ongeëvenaard succes. De winst bij de Regionale Scoutingwedstrijden (RSW) stond al heel lang bovenaan het verlanglijstje van de verkenner- en later scoutsleiding. Na in 2004 en in 2005 derde te zijn geworden en in 2006 nogmaals de derde plaats te hebben behaald, was het dit jaar zover, de overwinning door de meisjespatrouille! Het was een gedeelde eerste plaats, samen met de Camerons-Duinzwervers. En dat niet alleen: ook de derde plaats was voor Brigitta: voor de jongens. De winst betekende meteen deelname aan de Landelijke Scouting Wedstrijden. Hier belandde Brigitta in de  middenmoot. Het jaar daarop werd Brigitta opnieuw eerste bij de RSW en behaalde de groep de 12e plaats bij de LSW. In 2015 ging Brigitta nog een stapje verder: toen werden de scouts de eerste én tweede bij de regionale wedstrijden en stonden beide patrouilles op de LSW. Dat was overigens ook nog de tweede keer op rij en aangezien Brigitta het jaar daarop opnieuw bovenaan op het ereschavot terechtkwam, mochten de scouts toen de wisselbeker mee naar huis nemen! In dat jaar werd Brigitta 15e bij de LSW.