Nadat de gemeente het groot onderhoud aan het Schoterbos had goedgekeurd en de centen had vrijgemaakt, ging er niet meteen een schep in de grond. Ik dacht: huppakee aan de slag, graven met die handel. Maar dat had ik verkeerd gezien, zo gaan de dingen niet. In mijn fantasie zouden er voor de kerst eendjes zwemmen in de nieuwe vijvers, was de berg aan het begroeien en konden we al op ons plekje rondlopen. Helaas.
Er groeit, kruipt en hupt van alles rond in het Schoterbos. Al die beestjes en planten hebben hun eigen ritme en daar dien je als lomp menswezen rekening mee te houden. Bovendien is er ook nog besluitvorming en afstemming en aanbesteding en afstemming en onderzoek en afstemming en afstemming en afstemming… Dus werd de Adviescommissie Beheer en Onderhoud Schoterbos (ABOS) in het leven geroepen. Feitelijk dezelfde mensen die in de Klankbordgroep Schoterbos hadden gezeten, aangevuld met deskundigen. Zo zat ik op 8 juni 2017 alweer rond de tafel in de Stayokay bij de oprichtingsvergadering van de ABOS, waar we Falco Bloemendal tot voorzitter van de polder benoemden. Falco en ik hebben de zelfde achternaam, maar onze stambomen zijn tot diep in de zestiende eeuw niet aan elkaar verbonden. Een wonderlijk toeval, dat toch wel voelt als een verbond.
De ABOS is een belangrijk clubje, het gaat namelijk om participatie in de praktijk: het zijn de burgers die meepraten voorafgaand aan de gemeentelijke beslissing. Aan die participatie hecht de gemeente veel waarde, zo blijkt, want voor de Haarlemmerhout is er ook zo’n commissie en er gebeurt helemaal niets zonder positief advies van die commissie. Bij de ABOS zit iedereen ook aan tafel. De gemeente, Spaarnelanden, het ingenieursbureau dat de parkrenovatie begeleidt, de stadsecoloog en per agendapunt andere ‘stakeholders’, en natuurlijk de gebruikers van het park, de buurtraden en de rest. Opletten geblazen dus.
De tweede vergadering ging over de beplanting van het park. Praten over de beplanting is wel grappig. Ik heb d’r namelijk echt geen verstand van. Ik kan een paar bomensoorten uit elkaar houden. Maar iets zinnigs zeggen over wel of geen ‘natte voeten’, kruinhoogte, goed voor bijen of juist niet? Ik kan wel heel goed kaartlezen en mij over tekeningen buigen. Zo kwam het dat ik zag, dat op ‘ons’ plekje zes fruitbomen waren gepland. Voordat die dingen geplant gingen worden, moesten we dus even in actie komen.
Kaat Bakker verving mij tijdens de vergadering waar één en ander besproken zou worden. Haar inbreng bleek een makkie, de hele Adviescommissie Beheer en Onderhoud Schoterbos was het ermee eens dat die fruitbomen niet op die plek moesten komen. Uiteráárd moest dat anders, met excuses van de architect. Bij de derde vergadering klopte de tekening wel en werd er afgehamerd. Ik heb de tekening als bewijsstuk mee naar huis genomen.